Nařízení vlády č.91/2010 Sb (o čištění a kontrole komínů a kouřovodů)

23.08.2011 15:13

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb.

Dne 1. ledna 2011 vstoupilo v platnost nové Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Nové Nařízení vlády nahrazuje stávající vyhlášku č. 111/1981 Sb. a stanovuje podmínky požární bezpečnosti při provozu spalinových (komínových) cest, četnost jejich kontrol a čištění. Upravuje kdy a kým se provádějí revize spalinových cest a za jakých podmínek lze provádět vypalování komína.
Oproti dosud platné vyhlášce se výrazně zmírní požadavky na kontroly spalinových cest. Zatímco dnes je v případě komínu, do kterého jsou zapojeny spotřebiče na tuhá nebo kapalná paliva s výkonem do 50 kW povinnost provádět čištění, popř. kontrolu šestkrát ročně, podle nového nařízení budou stačit provádět čištění pouze třikrát ročně.
V případě plynných paliv budou provozovatelé povinni čistit nebo kontrolovat spalinové cesty pouze jednou ročně bez ohledu na výkon připojeného spotřebiče. Komíny do 50 kW, které nejsou opatřeny komínovou vložkou a dodnes se musely dle vyhlášky kontrolovat šestkrát ročně, se v novém přepisu vůbec neuvažují.
V případě fyzických osob se také nic nemění a povinnost kontroly (odborná osoba) a čištění (může sám majitel) komínového tělesa si musí zajistit majitel objektu.
V souvislosti s novým nařízením o čištění komínů je třeba rozlišovat ve vztahu ke komínům:

Čištění – to si může každý majitel nemovitosti s topidlem o výkonu do 50 kW provádět sám. Dle nařízení vlády musí být prováděno 3x ročně.
Kontrola spalinové cesty – musí vždy provádět osoba odborně způsobilá, tj. kominík s průkazem odbornosti. Tato kontrola se provádí 1× ročně.

Kontakt

Kominictví Roman Kadleček - Jablonec nad Nisou

kominictvikadlecek@seznam.cz

Máchova 37
Jablonec nad Nisou
466 01

+420 602 811 816

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode