Revizí komína se můžete vyhnout maléru

26.10.2015 18:56

Zima klepe na dveře a většina domácností už začala svá obydlí vytápět. Mnoho lidí však stále podceňuje údržbu kotlů a komínů. Často tak riskují vznik požáru s možnými tragickými důsledky. Pokud by k němu skutečně došlo, bez revizního potvrzení mohou lidé od hasičů dostat pokutu až 25 tisíc korun. Navíc mohou platit za vzniklé škody například sousedům a současně i přijít o výplatu pojistného plnění.

Přitom běžná kontrola jednoho komína vyjde na venkově přibližně na 400 korun, ve městě pak bývá o několik stokorun dražší.
 
Kotle a komíny by měl před jejich zprovozněním prohlédnout odborník, aby si jejich majitelé byli jisti, že topení v nadcházející topné sezóně bude bezpečné,“ sdělila Právu mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová s tím, že během loňské topné sezóny, tedy od loňského října do letošního března, došlo k 886 požárům způsobeným komíny.
 
.
 
.
 
.
 
podmínky pro pravidelné čištění, kontroly a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv stanoví Nařízení vlády č. 91/2010 Sb.
 
.
 
.
 
O provedení revize komína a jejím závěru se vystavuje písemná zpráva. Na dokladu o kontrole musí být razítko a podpis kominíka a musí mj. obsahovat datum kontroly a vyjádření, zda je komín schopen bezpečného provozu.
 
Doklad si vždy uschovejte, může se vám hodit při případném jednání s hasiči nebo s pojišťovnou. „Pokud požár vznikne v komíně, je nutné při následném jednání s pojišťovnou doložit, že komín byl odborně zkontrolován kominíkem. Tato kontrola by měla proběhnout minimálně jednou za rok. Při doložení revize komína pojišťovna následně uhradí vzniklé škody na základě pojištění domácnosti nebo nemovitosti,“ uvedl obchodní ředitel pojišťovny Slavia Jan Vlček.
 
Povinnosti v souvislosti s pravidelnými kontrolami komínů jsou nyní dány pouze nařízením vlády, podle sněmovního výboru pro bezpečnost je potřeba to řešit na úrovni zákona.
 
.
 
.
 
.
 
.
 
Pozor na falešné kominíky !
V poslední době se podle Vlčka množí případy falešných kominíků, kteří inkasují peníze, aniž by provedli potřebné úkony. Proto se vždy obracejte na prověřené kontakty s referencemi od sousedů.
 
Pokud se chcete přesvědčit o odborné způsobilosti, kominík by vám měl na požádání předložit svůj živnostenský a výuční list. Orientovat se lze také podle údajů Společenstva kominíků ČR.
 
seznam společenstva Mistrů kominických na Moravě
 
článek převzatý z Seznam.cz (více info zde)

Kontakt

Kominictví Roman Kadleček - Jablonec nad Nisou

kominictvikadlecek@seznam.cz

Máchova 37
Jablonec nad Nisou
466 01

+420 602 811 816

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode